2015. augusztus 13., csütörtök

Rólunk röviden

A Labor Café Projekt a Tabulapláza Alapítvány legújabb kezdeményezése.  Ebben a blogbejegyzésben szeretnénk bemutatni alapítványunk tevékenységét.


Célok, szervezeti felépítés 


Az alapítvány célja a társadalmi problémák megoldására irányuló szemléletformálás és tájékoztatás. Lehetőség biztosítása a kisközösségek, társadalmi csoportok, civil szervezetek önkifejezésére, megszólalására. 

A Tabula Pláza Alapítvány a lokális kis közösségek erejében, azoknak a társadalom egészére gyakorolt hatásában látja a megoldást a jelen kor társadalmi és gazdasági problémáira. Az egészséges, aktív egyének, egészséges és aktív társadalmat determinálnak. Alapítványunk ennek elérése érdekében olyan programokat szervez, melyek segítik a kis közösségek önszerveződését, kapacitás-fejleztését, kapcsolataik építését. Fontos tevékenységünk a kisközösségek fejlesztése, és a társadalmi aktivitásuk növelése. Ennek keretében aktívan működtünk közre nyíregyházi és kistelepülési programok megvalósításában. Hisszük, hogy egy társadalom minőségét meghatározza a benne lévő egyének állapota. Az inaktív, tájékozatlan és beteg egyének működésképtelenné teszik a teljes társadalmat. Fontosnak tartjuk tehát, hogy tájékoztassuk, motiváljuk és aktivizáljuk az egyéneket a társadalom egésze érdekében. Célunk tehát a társadalom működésének javítása a jövő generációjának tájékoztatásán keresztül.

Az Alapítvány vezetését 5 tagú kuratórium látja el, melynek munkáját 15-20 fő önkéntes segíti. A kuratórium tagjai, akik Nyíregyházán elismert személyek, önkéntes munkában vesznek részt az alapítvány munkájában. Az alapítvány adminisztratív és szervezési ügyeit egy főállású alkalmazott látja el.

A szervezetünk legnagyobb erőssége, a szakmai kapcsolatrendszere és a lelkes jó hangulatú önkéntes gárda. Munkatársaink több évre visszanyúló civil tapasztalatainak nyomán olyan programok valósultak meg, melyek hosszú távon a teljes hazai civil közösség kapacitását növelhetik.


Programok


Fenti célok elérésére az elmúlt években rendezvényeket szerveztünk, kisközösségi rádiót működtettünk, majd 2008-ban elkészítettük a Világosan a civilekről című komplex oktatási anyagot. Kulturális és környezetvédelmi témájú kiadványokat készítettünk, utcai rendezvényeket szerveztünk, valamint Helyi Érék Nap elnevezéssel havi rendszerességgel jelentkeztünk kultúrpiaccal. Az Értékegység elnevezésű program célja, hogy a helyi alkotók, hobbisták, kézművesek, bármilyen manuális tevékenységet végzők havonta egyszer találkozhassanak egymással és a leendő vásárlóikkal.

Alapítványunk megvalósult programjai szorosan kapcsolódnak a fiatalokhoz, fiatal felnőttekhez. Gyakran települünk ki olyan rendezvényekre, melyeken nagy számban vannak jelen 16-35 éves fiatalok, fiatal felnőttek. Rendszeresen veszünk részt olyan rendezvényeken, melyeken nagy számban fordulnak elő fiatalok, jellemzően kikapcsolódó, szórakozó fiatalok. Tapasztalataink szerint egy-egy fesztivál, vagy koncerttel tarkított szabadidős program során az üres időben a fiatalok oldottabbak, így érdeklődőek, nyitottak olyan témákra is, melyek a hétköznapi közegükben nem ragadná meg figyelmüket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése